Rakan Seperjuangan

Friday, May 8, 2009

Toma'ninah...

Toma'ninah atau tomakninah adalah salah satu dari rukun solat..berdiri dgn tomakninah, rukuk dan sujud dgn tomakninah..apa dia tomakninah ni?

Bg mereka yg xtau..tomakninah ni adalah berhenti seketika..kekal dlm kedudukan utk seketika..tetap dlm kedudukan utk seketika..contoh time kita rukuk, kita hendakla rukuk dgn tomakninah..maknanya kita tetap dlm keadaan rukuk tu tanpa bergerak(mcm patung) untuk seketika...klu kita rukuk pastu terus iktidal tanpa tomakninah..xsahla solat kita..masa nak niat solat pun sama..xleh niat tika kita tgh berjalan..kena berhenti dan tetap seketika dulu baru buleh niat..sume perbuatan dlm solat kena ada tomakninah..bukan mcm aerobik tu..dlm solat kita hendakla tetap dlm keadaan contohnya time rukuk dan sujud..kita hendakla tetap dlm keadaan tu tanpa bergerak(kaku) untk seketika walaupun kita xmau baca ape2..susah betul aku nak explain dengan ayat ni..seketika kat sini xbermakna seminit..cukupla jika kita dah kaku pada keadaan itu..walaupun dalam 5 saat...sebelum meneruskan kepada sujud dan sebagainya...

P/s: klu aku tulis panjang2 org malas baca..baik aku tulis pendek2 je..hehehe..

2 comments:

Anonymous said...

klau kita tomakninah sambil baca bacaan sembahyang kira tomakninah tak tu? ke kena terus kaku tanpa baca apa2?

hady83 said...

terima kasih kerana bertanya..klu dah baca bacaan dlm solat tu kira dah tomakninah la klu kita xgerak2 byk time tu..tomakninah ni kan cuma perlakuan "kaku" utk sekejap saja..masalah ni berlaku jika kita xbaca apa2 ketika rukuk atau sujud..klu dah baca bacaan tu confirm la xgerak2 badan kan? Wallahua'lam..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...