Rakan Seperjuangan

Wednesday, October 22, 2014

Entri ulung 2014

Assalamualaikum WBT...

Kepada pembaca sekalian...blog ini dah masuk dalam kategori basi kerana dulu hampir tiap2 hari ada posting baru..sekarang setahun sekali pun susah...kadang tu ada rasa nak menulis...tapi tak sampai ke sini..lebih kepada status panjang kat fesbuk dan komen panjang kat fesbuk...

Kepada yang post komen soalan dan kritikan...mintak maaf banyak2...aku dah lama tak meluangkan masa menjenguk blog ini...kalau dulu tiap2 hari aku memerhati trafik yang masuk dalam blog ini..sekarang aku gunakan blog ini utk rujukan sendiri..kadang aku dah lupa apa yang pernah aku taip..jadi aku search semula sebagai memperbaharui memori..aku pun tergamam dengan tulisan aku yang lama dan kadang2 hairan bagaimana aku mampu menaip sedemikian rupa...

Antara punca aku tidak lagi menulis disini adalah kerana aku tak dapat nak kawal emosi ketika menaip...aku risau nnti ada kenalan2 rapat yang terasa...aku tuju kat umum..tapi ada yang jiwa sensitif akan menganggap aku tuju direct kat dia...sampai satu tahap aku pernah menjadi bahan ejekan..tapi itu semua dugaan...

Blog ni aktif di zaman aku masih bergelar student dan termasuk dalam kategori pahlawan keyboard...sekarang dah kerja...walaupun kerja yang melibatkan komputer dan internet...namun blog ini masih bersawang...aku leka dengan medium yang lebih canggih seperti fesbuk..yang semakin hari semakin panas..

Kalau dulu aku rajin bagi komen tentang isu semasa...sekarang isu pegang anjing..beberapa tahun lepas aku pernah kupas isu bela anjing tetatkala ada sorang manusia berserban berjubah memeluk anjing..mendakwa memakai fahaman mazhab lain...masa tu fesbuk dan internet masih bertaraf eksekutif...sekarang fesbuk dan internet dipenuhi sampah...

Akhir kata...terima kasih pada mereka yang sudi mempromosi blog ini..mengklik butang share dan sebagainya...sayang sekali aku belum ready nak membalas komen2...kerana aku tgk komen2 tu ada yang berunsur negatif..bukan utk bertanya..tapi nak menganjing2 dan mencuba ilmu baru...sorryla..ilmu aku ni basic saja..nak yang tinggi cari tempat lainla ye..aku bukan ustaz pun...

Buat rakan2 blogger..teruskan perjuangan kalian...jangan biarkan media sosial terus dipenuhi sampah2...hmm..macam tagline orang je..xpela..janji niat kena betul...





Wednesday, July 3, 2013

Kembali menulis

Last entry aku beberapa bulan lepas tentang keadaan emak aku yang terlantar di hospital...Alhamdulillah..sekarang dah boleh berjalan..kalau sebelum tu..kena dipapah langsung tidak ada upaya..sekarang ni dah pulih sedikit demi sedikit..

Sekarang aku kembali menganggur setelah setahun berhempas pulas membanting kudrat dan minda...kontrak ditamatkan kerana berlaku masalah antara aku dengan pihak atasan..aku selalu pesan kat student aku bahawa majikan hanya suka pada pekerja yang menurut kata...pekerja yang tunjuk pandai tak akan bertahan lama..dalam kes aku..aku belum betul2 tunjuk pandai..mujurlah ia tidak berakhir sebagaimana yang aku rancang..

3 tahun lebih pengalaman kerja dalam sektor awam...setahun pengalaman kerja dalam sektor swasta..jauh sekali bezanya..mcm langit dengan bumi..masing2 ada kelebihan dan kelemahan...

Alhamdulillah..aku diberikan rezeki dalam bentuk kelapangan masa..kalau dikenang semasa aku kerja..dapat cuti 2 hari pun kira rahmat..kerana aku kerja 6 hari seminggu..masa lapang amat terhad..cuti sehari diisi dengan qada tidur saja..

Harap2 lepas ni aku kembali rajin menulis..sebelum ni bukan tak ada modal nak menulis tapi komitmen lain ada byk..blog ni dah lama bersawang..dah lama tenggelam..

P/s: Stay tuned...

Thursday, December 27, 2012

My mother is not well

Kepada sesiapa yang bermurah hati dan sudi meluangkan masa...harap sama2 doakan untuk kesejahteraan emak aku yang sedang terlantar di hospital...orang kata doa 40 orang mampu mengubah keadaan...

Justeru aku ingin memohon agar siapa2 yang terbaca entri ni agar mendoakan kesejahteraan yang berterusan kepada ibuku..moga dipanjangkan usia agar terus berbuat kebajikan dan amal ibadat...thank you in advance..

Sunday, December 9, 2012

Bangsa + Bersatu + Berilmu

Malam semalam, ada program ustaz muda datang ke tempat aku tinggal, bersamanya juga datang ustaz tua, program anjuran siapa sebenarnya aku xberapa pasti...aku bukan pergi pun...tapi aku terdengar...

Ustaz muda memulakan bicara, aku tertunggu2 apakah yang bakal dikatakan...sesi perkenalan diri yang serba ringkas memberitahu bahawa dia merupakan ustaz yang datang jauh dari tempat ni...atas nama DUN, panel penasihat khas, kalau xsilap aku...

Masa diberikan cuma 30 minit sorang, ustaz muda yang aku rasakan agak bersemangat ini tiba2 menunjukkan ketidakmatangan apabila mula mengutuk tok guru, silap paling besar, lepas tu mula mengutuk parti pembangkang, dengan hujah2 tahap sekolah rendah...cakap tidak teratur dan banyak sekali tersasul, sampai satu ketika terkeluar "nabi firaun" dari mulutnya...sambil berbicara sambil xsudah2 mintak maaf kerana cakap pasal politik, namun sampai akhirnya xlari dari berbicara tentang politik..

Imam muda kampung aku yang jadi emcee pun tidak ketinggalan utk memohon ampun dan maaf terhadap para hadirin yang hadir atas bicara ustaz muda tadi yang agak menyimpang...program diteruskan dengan bicara ustaz tua..sesuai dengan usia..cara penyampaian mmg sempoi..tidak seperti ustaz muda sebelumnya..

Tapi aku xkan sesekali lupa ucapan ustaz muda itu...yang aku rasa amat mentah sekali bicaranya..ibarat katak bawah tempurung..hujah yang lapuk dan ditelan zaman itu masih digunakan...xlain xbukan adalah mengugut orang kampung tentang melayu akan hilang kuasa jika bangsa lain memerintah..

Turut mempersendakan hukum hudud dengan memberi contoh lelaki bukan islam yang disaman kerana pergi salun yang dimiliki orang perempuan bukan islam...entah apa motif aku pun xtaula..tapi xputus2 memomokkan orang kampung akan akibat yang akan berlaku bila bangsa lain memegang tampuk pemerintahan..

PENDAPAT AKU: Orang melayu sekarang mmg lemah, majoritinya lemah...bangsa yang berilmu adalah bangsa yang berjaya...xmustahil satu masa nanti akan berlaku fenomena melayu jahiliah..kerana agenda kearah pemantapan ilmu amat kurang..berbanding agenda melayu bersatu..apa gunanya bersatu sekalipun jika jahil...

Budak2 melayu, berapa kerat yang memandang serius tentang pelajaran..berapa ramai yang sambung pengajian ke tahap yang lebih tinggi...bukan tak ada..tapi berapa kerat..pergilah survey atau usha kat universiti2...berapa kerat je melayu yang sambung master dan phd...majoriti dah stop bila dapat degree..dapat kerja..kawin..dapat anak...habis..apa nak jadi lantaklah..kalau tanya..memang nak sambung belajar..tapi belum tahu lagi bila..tunggu anak besarla ape la..

Bangsa2 lain, kaum2 lain, tidak seperti melayu..bertungkus lumus melengkapkan diri dengan ilmu...cuba utk menceburi pelbagai bidang..hatta bidang syariah pun mereka nak masuk..lupakah anda satu ketika dahulu kecoh bila peguam bukan islam yang belajar syariah nak mohon jadi peguam kat mahkamah syariah? ooo..lupa..melayu mudah lupa..

Aku seorang tenaga pengajar...aku sedih bila tengok pelajar melayu yang acuh x acuh masa belajar...mungkin mereka terlalu muda utk merancang masa depan...mereka hanya tahu nak enjoy..bukan nak belajar sangat pun..kalau ditanya tentang cita2...memang mengecewakan..majoriti tidak mempunyai cita2 yang tinggi..cukuplah kerja yang biasa2..yang hanya mampu utk menyara keluarga..bukan cita2 untuk membantu kearah pembangunan agama, bangsa dan negara...

Sikap pemalas dan mudah putus asa dalam mencari ilmu satu hal...jadi apa makna bersatu jika ilmu tidak diberikan penekanan..tidak cukup dengan hanya menabur duit..memansuh yuran dan sebagainya..itu adalah cara yang malas...sistem pendidikan perlukan perubahan...dunia moden ni sudah tidak memadai dengan kelas teori bertahun2..pelajar tidak tahu apa motif belajar itu ini..kena suap ilmu itu dan ini..bila masa nak guna..

Aku mengajar bahasa inggeris..kalau ditanya..lebih dari separuh benci bahasa tu..susah, dan memang xpernah guna..so kalau xpernah guna..buat apa belajar teruk2..berbuih mulut aku cakap jika pandai bahasa inggeris..senang nak contact dengan dunia luar..senang dapat kerja..bla bla bla..

Melayu akan kuat jika bangsanya berilmu..jika dah ada ilmu..confirm lebih mudah bersatu...bersatu semata2 tanpa ilmu adalah sia2...so lepas ni aku harap xda lagi pihak yang melebih2 nak suruh melayu bersatu...sejarah menunjukkan xda bangsa yang selamanya hebat..baik bersatu dibawah satu agama..lagi besar faedahnya..dengan itu xperlu lagi nak pertikai bangsa dan keturunan..bukankan islam itu agama utk semua..bukan utk orang arab saja..dan bangsa arab sendiri pun tidak sesekali mendapat kelebihan disisi agama...

Untuk menyedari hakikat itu..perlukan ilmu..perlukan lebih ramai alim ulamak..bukannya meramaikan tokoh2 seni, penyanyi2 dan pelakon2...adakah melayu akan jadi bangsa yang dipandang tinggi jika terdapat ramai artis? yang pasti jika ramai orang melayu merupakan golongan berilmu..sudah pasti kita akan dipandang tinggi...

Kepada para pendidik dan profesion yang sewaktu dengannya..tolonglah bangsa kita..xperlu nak rigid dan skema nak mampus..jgn rosakkan masa depan budak2 yang belum matang dengan terlalu mengikut skema yang ditetapkan oleh barat..ini bukan soal amanah atau tidak..mana yang lebih amanah..memberi peluang kedua pada pelajar atau terus memberi markah yang rendah kepada pelajar tanpa belas kasihan..hanya kerana mengikut skema..skema tu dari kitab suci mana?




Friday, December 7, 2012

Bukan perokok menulis

Esok ada kelas pukul 8.30 pagi...gara2 terlupa yang teh boleh membuatkan aku susah nak tido...aku telah terorder teh sewaktu dinner malam tadi...terkial2 nak lelapkan mata...better aku menulis barang sepatah dua...

Dalam entri aku sebelum ini pasal palestin Vs yahudi vs rokok vs babi...aku ada menyebutkan bahawa ada kajian menunjukkan bahawa dalam rokok yang disedut oleh jutaan umat islam di seluruh dunia mengandungi darah babi...DARAH BABI atau DARAH KHINZIR atau PIG'S BLOOD...

Jangan nak suruh aku lampirkan bukti kukuh dan jitu tentang dakwaan itu...oleh kerana aku bukan perokok..jika dikatakan dalam rokok ada najis orang yahudi pun aku percaya...tapi bagi mereka yang dah merokok begitu lama...hanya akan tersenyum sinis je jika mendengar dakwaan sebegini...xda bukti..kalau betul..confirm jakim dah stop penjualan..

Kalau merokok tu difatwakan haram..ada sebab kemudaratan dan pembaziran pun boleh diabaikan begitu saja..inikan pula dakwaan yang tidak ada bukti kukuh seperti mengandungi darah babi dan sebagainya...kalau betul ada 7000 bahan kimia berbahaya...kenapa perokok2 tegar yang dah lebih 70 tahun tu masih bertenaga...rokok xpernah putus dari mulut...sihat je...lebih sihat dan bertenaga dari yang xmerokok...

Ini semua memerlukan kekuatan dalaman sebenarnya...lebih tepat lagi adalah kekuatan iman...kerana apa? kerana syarikat2 yang menghasilkan rokok ini bukanlah orang islam..tapi musuh2 islam..dipasarkan ke negara2 islam...utk melemahkan orang islam...

Kajian dari negara ini menunjukkan pihak berkuasa sendiri adalah perokok agak tegar..lebih2 lagi tentera, polis, kastam dan sebagainya...apabila ditanya..jawabnya stress..tekanan banyak..justeru merokok adalah cara mengurangkan stress..mana ada perokok yang makin hari makin kurang jumlah rokok yang dihisap..melainkan semakin bertambah dari hari ke hari..dari sebatang sehari hingga sekotak sehari...

Di alam siber...isu gaza dah kembali sunyi...baru seminggu ia menjadi hangat..minggu ni dah kembali seperti biasa..bola kembali mengungguli carta..dah xkedengaran lagi individu yang nak jual piala, nak jual motor utk disumbangkan kepada palestin...

Ketika orang kita sedang asik melayan lagu korea, anime jepun, drama jiwang melayu, filem jiwang melayu, perkembangan bolasepak tanahair...saudara seagama kita di seluruh pelusuk dunia sedang bergelut utk mempertahankan agama, bangsa dan negara daripada terus dizalimi oleh musuh2 islam...tidak pernah ada istilah berseronok dan bersantai bagi mereka...

Paling best, ada yang bukan main syok tulis...bertuahnya kita di bumi malaysia yang aman dan damai ini...yaaa..memang bertuah...kat sini tak ada bencana alam yang teruk, tak ada peperangan, tak ada kebuluran..kat sini kita merdeka,,kita bebas..kita boleh..kita bersatu padu...dan macam2 lagi yang menggambarkan bahawa kita bumi bertuah...

Kita sebenarnya adalah bumi yang lemah...lemah dengan nikmat...usah rujuk pada orang lain...aku sendiri pun lemas dan hanyut dengan nikmat...kita orang islam harus ingat dan sedar bahawa ujian itu ada dua macam...samaada di uji dengan kesusahan atau di uji dengan kesenangan...sejarah telah membuktikan bahawa tidak ramai yang mampu bertahan jika diuji dengan kesenangan...tapi jika diuji dengan penderitaan...hampir semua mampu bertahan...

Aku secara peribadi merasakan bahawa kita sedang di uji dengan kesenangan...hidup kita mudah..hasil bumi melimpah ruah..makanan melimpah ruah..infrastruktur memang tip top..tempat ibadat pun tip top...oleh yang demikian kita tak mungkin akan dapat memahami penderitaan yang dialami oleh saudara seagama kita di negara2 lain..

Waktu berpuasa, kita berpuasa, mereka berpuasa, tapi ketika berbuka, kita buat pesta makanan...mereka cuma makan mengalas perut..duit kita banyak...xhabis kalau makan...jadi untuk menghabiskan duit..kita kena beli mercun dan bunga api..utk bakar duit..kita kena beli rokok utk bakar duit..kerana duit kita banyak..cuma bila time derma atau sumbangan amal jariah..terus jadi xda duit..bila tabung dihulur...terus xda duit..

Bukan rokok saja jadi isu..gajet elektronik seperti telefon pintar, telefon bimbit pun isu jugak..macam aku ni...berhabis dekat 70 ringgit sebulan utk mendapat line internet 24 jam...kalau nak ikut jumlah derma yang aku bagi tiap2 bulan..10 ringgit pun xsampai..tapi demi beroben ni...sanggup habis berpuluh2 ringgit..kalau remaja pulak..topup prepaid..kalau yang bercouple tu lagilah...kemana duit tu pergi..itulah..kita ni terlalu banyak duit..makan xhabis..

Tujuan sebenar entri ini adalah aku cuma nak tulis antara langkah yang boleh dipertimbangkan agar perokok berhenti merokok adalah dengan menukar gambar pada kotak rokok..daripada gambar janin, kaki, mulut, paru2..kita tukar kepada gambar BABI, PELURU PANDU, KERETA KEBAL, MERIAM, PELURU, MANGSA KEGANASAN YAHUDI, dan sebagainya...sekali aku dah teremo terlebih pulak...

Kita ni bukan xtau..tapi mudah lupa..kena sentiasa diperingatkan...setiap batang rokok yang dibeli itu akan menjadi saham utk membantu golongan musuh islam utk melumpuhkan umat islam...


P/s: Aku tertarik dengan seorang tukang gunting yang telah menggunting rambut aku petang tadi..katanya..orang british dulu pandai..dia xbawa cina muslim dan india muslim utk datang kesini utk dijadikan buruh sewaktu zaman penjajahan british...justeru apa yang kita lihat pada hari ini adalah salah satu daripada kelicikan musuh2 islam...coba bayangkan apa yang berlaku jika buruh yang dibawa ke tanah melayu adalah cina muslim dan india muslim...coba bayangkan...itulah namanya dasar pecah dan perintah...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...