Rakan Seperjuangan

Saturday, November 27, 2010

Kenapa Khatib Pegang Tongkat

Setelah beberapa hari melayan kemalasan yang teramat untuk menulis panjang2...aku pun merajinkan diri utk menulis tentang perkara ini...kerana masa khutbah jumaat tadi..aku perhatikan khatib itu tangan sebelah pegang tongkat..sebelah lagi bergerak2 atas bawah macam tengah berpidato..suara juga tinggi rendah..mcm orang pidato jugak..hehehe..

Teringat satu kuliyah yang aku dengar beberapa minggu lepas yang antaranya menyebut kenapa khatib ketika khutbah itu pegang tongkat...jawapannya adalah bagi menghalang khatib menggerakkan tangan macam orang berpidato..kerana khutbah itu bukan pidato...selain ia menjadi sunnah nabi dimana nabi sendiri memegang tongkat ketika berkhutbah...bagi membezakan antara khutbah, ceramah, dan pidato...

Andai kata sebelah tangan dah pegang tongkat, maka sudah tentu perasaan yang membuak2 itu akan turut lenyap...kerana pasti ada beza jika ckp sambil menggayakan tangan dengan cakap tanpa menggerakkan tangan..lihat sahaja orang yg berpidato yang emo ketika bercakap pasti tangan mereka bergerak2 kesana kemari...macam2 gaya..

Khutbah pula, pergerakan tangan dapat dielak dengan sebelah tangan pegang tongkat...tapi apa yang aku tgk tadi..khatib muda itu begitu lantang...sudah gaya berpidato pun ada...tangan kanannya atas bawah atas bawah...menunjukkan betapa bersemangatnya dia berhujah...selang seli melayu inggeris pulak tu...topik yang amat bagus..tentang umat islam mengikut cara yahudi nasrani...cuma part tangan kanan yang lincah tu lah..aku rasa over sket...

Aku bukan nak kata haram ke apa gerak2 tangan macam org pidato...tapi khutbah sepatutnya lebih berhemah dari pidato...xsemestinya ckp lemah lembut..tapi cuba bayangkan kalau tangan diam je..sure tak kan lebih2 kelantangan suara tu...kot...

P/s: Kebelakangan ini audio kat masjid tu makin mantap...dah banyak kali aku terpaksa tutup telinga..pasal suara khatib macam menjerit nyaring...aku mmg xleh dengar suara nyaring..rasa macam otak diketuk2...huhuhu...kena pindah port lain barang kali...lagipun aku dah nak tamat belajar kat sini...

4 comments:

AmenoWorld said...

hADy belajar apa ker? kalau leh share kat sini if you dont mind la.

Hady83 said...

Thanks for asking, sebenarnya english major student..tapi bukan tesl..

http://hady-83.blogspot.com/2009/11/latarbelakang-pendidikanku.html

Sekarang ni tengah tunggu date viva...

shahira ismail said...

haha mungkin khatib tu try nak bg feel yang btol kat makmum kot..lately slalu dengar orang cakap tdor tyme khutbah..myb tu 1 of d reason tu..anyway input yang baru gak ntk dri

Hady83 said...

Orang tido waktu khutbah pasal itulah masa rehat..kul 3 masuk kerja balik..hehehe..nak pulak lepas lunch kul 12 lebih..masuk masjid sure tido punya..xkiralah lantang mana pun suara khatib...

Memang khatib2 muda ni..kita buleh tau emo lebih kalau berkhutbah...bukan xleh..cuma kena jugak hormat masjid...

Ini pendapat peribadi..nak emo2..jgn dalam khutbah..huhuhu....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...