Rakan Seperjuangan

Saturday, March 28, 2009

Sama2 beringat

SINAR CAHAYA AYAT KURSI


Hikmat Ayat al-Kursi mengikut Hadis-hadis:

1) Barang siapa membaca ayat al-Kursi apabila berbaring di tempat tidurnya, Allah SWT mewakilkan dua orang Malaikat memeliharanya hingga subuh.


2) Barang siapa membaca ayat al-Kursi di akhir setiap solat fardhu, dia akan berada dalam lindungan Allah SWT hingga solat yang lain.


3) Barang siapa membaca ayat al-Kursi di akhir tiap solat, tidak menegah akan dia daripada masuk syurga kecuali maut dan barang siapa membacanya ketika hendak tidur, Allah SWT memelihara akan dia ke atas rumahnya, rumah jirannya dan ahli rumah-rumah disekitarnya.


4) Barang siapa membaca ayat al-Kursi di akhir setiap solat fardhu, Allah SWT menganugerahkan dia setiap hati orang yang bersyukur, setiap perbuatan orang yang benar, pahala para nabi serta Allah melimpahkan padanya rahmat.


5) Barang siapa membaca ayat al-Kursi sebelum keluar rumahnya, maka Allah SWT mengutuskan 70,000 Malaikat kepadanya di mana kesemua malaikat itu memohon keampunan dan mendoakan baginya.


6) Barang siapa membaca ayat al-Kursi di akhir solat Allah SWT akan mengendalikan pengambilan rohnya dan dia adalah seperti orang yang berperang bersama Nabi Allah sehingga mati syahid.


7) Barang siapa yang membaca ayat Al-Kursi ketika dalam kesempitan nescaya Allah SWT berkenan memberi pertolongan kepadanya.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...