Rakan Seperjuangan

Tuesday, February 15, 2011

Stupid Sistem – Diri yg tidak SEdar-sedar

Tandas Awam, buang air 20sen, mandi 50sen atau nak tisu.. masa kecik-kecik di kampong dahulu langsung fikir akan semua ini, yg pasti 20sen ditangan mesti untuk membeli chickedes, spring or ais krim Malaysia. Jelas sangat DUIT adalah raja dunia dan juga Raja Hati kemahuan anda semua.


Dengan DUIT juga kita menjadi Papa Kedana dengan Duit juga kita menjadi Hamba kepada kebendaan. Tidur yg tidak nyenyak kerana pelaburan duit 20k terhadap Motor baru, tidur MAlam terganggu kerana rumah 200k berbunyi macam dipecah masuk orang, hati tidak tenang kerana ada basikal Tua parking sebelah Inpira kita yg kita labor 80k. ohhh tidak keruaann kerna itu semua DUIT raja di dalam HAti kita..bila kita mau free dari semua ini??

SEdarkah anda semua???? Korang semua adalah PENGHUTANG TEGAR!!!!


1ST HUTAng Pembelajaran – Yg amik Sijil Hutang 10k, Diploma 20k, Ijazah 30k..jikalau ada yg amik diploma n sambung ijazah jadi total hutang anda 50k!! agak2 bila bleh setel tuu??


2nd HUtang Kereta – Beli kereta ikut bajet kerja yg awal-awal kan..mungkin dalam 20-100k.. tempoh bayar balik dalam 10tahun, taknak laa sebut kereta tempatan yg satu minggu beli sudah kena tukar Bateri baru, servis je pomen gtau kereta ini takdak Insulator..macam aku beli kete 2nd hand la plak..xnk laa gtau kan? hehehe


3rd Hutang Personal – maybe guna utk kahwin atau barang-barang isi rumah, almaklum laa nak tunggu duit gaji cukup mean bertahun-tahun la menunggu lagipun byk guna utk melangsaikan hutang yg sudah sedia ada…hutang yg personal dengan personal lain xperlu kira laa..wat malu jer.. ubat gigi housemate dulu pun belum bagi balikkan.


4th Hutang Rumah – tempoh bayaran 30tahun wajib berjanggut putih belum habis bayar nieee dalam 200k.. rumah sekarang mana da rumah..tp belum tentu rumah yg sangat berkualiti, 1minggu aku pakai piping system singki terus bocor! Hangin aku! Tak nak laa sebut aku kena pasang sendiri pelampung tangki air atas rumah tuuuu..pikir laa sendiri..


Total = ijazah 30k + kereta 50k + personal 10k + rumah 180k = 270k!!! wow!!! Pendapatan tahunan anda boleh capai 50k tak??? Macam mana nak setel 270k tuuu?????


Jelas sangat kn korang semua adalah PENGHUTANG TEGAR!! Cuba bayangkan.. SEmasa korang berada di tengah kota..sekeliling anda semua manusia berjalan-jalan laju menuju destinasi penting demi mencari DUIT utk menbayar HUTANG-HUTANG korang yg bertimbung itu, anda (-rm15k), korporat (--500k), student(-rm30k), workers (-rm25k)…semua nyer NEGATIF tetapi PENGEMIS JALANAN (+RM3.50)


TENGOK LAA SENDIRI HARGA DIRI KORANG!!! Pengemis jalanan still ada duit lebih utk hidupnye bkn macam korang yg mungkin meninggal DUnia dgn Hutang-hutang.. yaaa btooll harga diri kita lebih rendah dari Pengemis!!


DUIT DUIT DUIT!!


SISTEM APAKAH KEHIDUPAN INI??? Adakah semua hidup untuk menjadi DUIT DUIT!! HUTANG HUTANG???


Tapi jangan sekali-sekali alpa dengan HUTANG MAHA BESAR ALLAH S.W.T, kamu semua adalah hanya dipinjam seketika utk menikmati kehidupan ini..dengan menjadi hamba utk berbakti atas muka bumi ini serta mematuhi suruhan-NYA, jgn kamu lupa jikalau udara oksigen dicas 20sen 1minit seperti tandaas..sampai bila-bila tidak mungkin anda dapat membayarnya.. ..pernah kah berusaha untuk MELANGSAIKAN HUTANG TERHADAP PENCIPTA KITA???


blaja laa BErbakti amar makruf nahi mungkar menandakan KESYUKURAN KITA terhadap –NYA diatas segala Nikmat ini.

5 comments:

zalizalu said...

hah, betul tu.. tapi nasib baik aku:
1- beli keta cash 2nd hand suda
2- rumah tanak hutang, duk atas pokok.. kah2(ini tipu)
3- ptptn aku pinjam tak sampai 12k utk degree... tak sampai hati nak membebankan ptptn.. sian dorang... keh3

~hAKim ZaiLAn~ said...

bab umah tu betul..dok umah baru xsmpai 2 tahun tangki da bocor..
mungkin kesan drpd pinjaman2 konvensional yg berunsur riba' kot..
susah nak lari drpd sistem dajal ni..riba' dimana2..asal pinjam je ada riba'...
nasib la jadi kadet askar ni study sume kjaan tanggung..tggal study btol2 je..

Admin said...

Manusia sekarang belajar tinggi mana pun...tapi xkan bahagia kalau tak berhutang...huhuhu...

AmenoWorld said...

DAALAM DUNIA INI, kita yang hidup berasaskan kapitalis.. tahu tak disebabkan ini banyak moral umat islam hancur. kadang2 kita terpaksa buat keputusan sukar sebab apa? sebab DUIT.SEGALA2NYA IS MONEY. Alangkah nikmatnya hidup kita tanpa perlukan fikirkan masalah duit.

Admin said...

Duit adalah penentu hampir kesemua benda pada zaman sekarang ni...malang sekali akal manusia yang konon tinggi pun mengalah kerana duit...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...